Spaning - Förändringsledning
I dagens organisationer framstår behovet av att leda förändringar som allt tydligare.
Men vad är det egentligen som karaktäriserar förändringsprocesser och förändringsledning?
Vi i branschföreningen Sveriges Managementkonsulters samlade intryck är att anpassningsförmåga och ledarskap är några nyckelfaktorer.
En värld i kaos eller extremt högt förändringstempo skapar utmaningar där överlevnadsförmåga är att kunna ställa om och anpassa.
Vi lever i en omvärld som präglas av allt snabbare och kontinuerliga förändringar. Nya förutsättningar och villkor ställer krav på anpassning och utveckling. Att då inte förändra verksamheten innebär i praktiken att gå bakåt, när omvärlden går framåt.
Exemplen är många där omvärldsfaktorer som teknisk utveckling, legala och politiska krav med mer gjort produkter och affärsmodeller obsoleta.
Att vara receptiv för förändringar och att ha förmågan att genomföra dem är en nyckel till framgång och ibland överlevnad för verksamheten.
I syfte att anpassa verksamheten till omvärldens varierande krav och förutsättningar är förändringsarbetet en ständigt pågående process och inte ett tidsbegränsat projekt.
Att systematiskt och strukturerat arbeta med förändringar i organisationen och dess funktioner är en tydlig framgångsfaktor. Systematiken ger kontroll över förändringsprocessen och reproducerbarhet i hur förändringsarbetet ska genomföras (metodik).
I dagens ledarskap blir kompetens inom förändringsledning ännu viktigare
Dagens föränderliga miljö med ökade förväntningar hos många intressenter inklusive medarbetare, ställer nya krav på ledarskapet.
Vi ser hur viktigt det är att få med alla berörda i förändringsprocessen för att nå ett eftersträvat resultat.
Kanske är det viktigaste i ett förändringsarbete att förändringen och dess resultat blir bestående, så att inte gamla vanor och rutiner tar över efter en tid.
Oberoende av förändringsmodell och verktyg är denna risk betydande. En återgång till utgångsläget i en förändringsprocess skapar frustration, uteblivna resultat och ytterligare motstånd till kommande förändringar.
Elimineringen av denna risk ställer höga krav på ledarskap och medarbetarskap.
Forskningen visar på tre kritiska förmågor:
- Ställ rätt diagnos – förstå situationen och bedöm förutsättningar och farhågor hos berörda medarbetare
- Agera flexibelt – anpassa ledarskapet efter omständigheterna
- Samarbeta – involvera berörd del av organisationen för att hantera oro, ge dem möjlighet till påverkan i processen och öka medarbetarnas åtagande.